Har bir gilamni, qaysi materialdan tayyorlanganiga va hattoki uning rangiga qarab, tozalashga alohida yondoshishni talab qiladi. Masalan, fors gilamini quyoshda quritib bo’lmaydi – uning nurlari ostida tolalar yonib ketadi, qulab tushadi va kuchini yo’qotadi. Ho’l gilamchani tirgakka osib qo’yish ham istalmagan – shuning uchun u o’z vaznidan tortib deformatsiyaga uchraydi.

Zavod egalari munosib mahorat bilan uyda eng injiq gilamga ham g’amxo’rlik qilish mumkinligini tan olishadi. Sirlari bor. Masalan, kraxmaldan gilam ichaklaridagi axloqsizlik va changning turg’unligiga qarshi kurashish uchun foydalanish mumkin. Bu ajoyib sorbent, ya’ni kimyoviy faollikning eng yuqori darajasiga ega va deyarli barcha qo’shni moddalar bilan aloqa qiladigan moddadir. Shuning uchun, kraxmal qoziqda to’plangan chang va kirni osongina yutadi. Siz faqat kukunni gilamchaga sepib, yumshoq cho’tka bilan surtishingiz va keyin vakuum qilishingiz kerak.

Bundan tashqari, pishirish sodasini kraxmalga almashtirishingiz mumkin. Bunday mahsulotlar gilam tolalari tuzilishiga zarar etkazmaydi, eng muhimi, ular odamlar uchun xavfsizdir. Ammo odatdagi oddiy sovun va kir yuvish kukuni gilamni qaytarilmas ravishda buzishi mumkin: masalan, sharob, mevalar, sabzavotlar yoki mevalardan olingan dog’lar tolalar tarkibidagi sovun ko’piklari bilan doimiy ravishda saqlanib qoladi va bundan keyin ham professional tozalash yordam bermaydi.

Gilamdagi dog’larni olib tashlashda siz oddiy bir qoidani yodda tutishingiz kerak: yog’li dog’lar gidroksidi bo’yoqlarni olib tashlash vositasi bilan, sabzavotli bo’yoqlar esa kislotali bilan olib tashlanadi. Agar siz gilamchada tanin deb atalmish dog ‘, ya’ni tarkibida tanin moddasi bo’lgan sharbatlarda, porloq mevalarda, sharobda, choy barglarida ko’p bo’lgan taninlarni ekgan bo’lsangiz, uni limon kislotasi eritmasiga botgan shimgich bilan artishingiz kerak, va keyin uni iloji boricha tezroq quruq tozalash vositasiga olib boring. Sutdan, tuxumdan, qondan olingan oqsil parchalarini sabunlu suv bilan yuvish mumkin. Va qahva va kakaodagi dog’larni suv va ammiakning zaif eritmasi bilan olib tashlash mumkin.

Manba